Als trollen het internet censureren

Toegegeven, dit is nieuws uit de oude doos, maar nieuw voor mij. Voor gisteren had ik zelfs nog nooit van Kathy Sierra gehoord. Ik was echt gechoqueerd bij het lezen van wat er in 2007 met haar gebeurde. Ze is vrouw, technologisch expert en geslaagd. Dat is blijkbaar genoeg voor het idiotere deel van het machotype om de stoppen te doen doorslaan. Pesterijen inclusief doodsbedreigingen, publiceren en vervalsen van haar persoonlijke gegevens, waaronder haar sociaal zekerheidsnummer, vervalsing van haar CV... dat zijn de leukigheidjes waarmee haar het leven zuurgemaakt werd en dit natuurlijk -zoals het echte lafaards betaamt - anoniem.

Het gevolg van dit alles: buiten de onnodige pijn en angst, verloor Kathy Sierra het recht op vrije expressie op het internet. Het internet werd daardoor een stuk armer, maar een zieke of fascistische geest kan - in het geheim - triomferen.

Creating passionate users is de naam van haar blog (stopgezet iin april 2007 om wille van terreur door trollen)

The Trolls Among Us: goed artikel van onderzoeksjournalist Mattathias Schwartz in The New York Times (August 3, 2008)

Where in the World is Kathy Sierra? -- Or, the best tech writing blogger ever: op de blog van David Barnes

Spijtig genoeg vind ik weinig goede Nederlandstalige links over deze zaak, maar ik wil toch verwijzen naar een artikel op de site Webwereld "Blogger zegt conferentie af na doodsbedreigingen". Dit artikel is gedateerd op 27 maart 2007, dus voor de stopzetting van de blog van Kathy Sierra. Op 29 maart verscheen naar aanleiding van dezelfde feiten "Stijlvol bloggen, alsjeblieft!" op de site Winkwaves - het bureau voor social media en kennisbeoefening.

Tags: