Film en televisie

docwerkers stelt De Madammen Van Mathilde voor, een documentaire van Pieter De Vos. Mathilde organiseert de allereerste Miss verkiezing voor dakloze vrouwen ter wereld. Vijftien vrouwen dingen mee naar de hoofdprijs: een jaar lang gratis huur. Pascale hoop het huis te winnen, in de hoop het hoederecht over haar 7 jaar oude dochter terug te krijgen. Maar niet alles verloopt zoals verwacht.
docwerkers zegt dat ze geen fan van Theodore Dalrymple zijn en dat ze gesloten copyright heel vervelend vinden. Ze rekenen dan ook op het internet publiek om de film te verspreiden!

docwerkers produceerde ook "Hoe durven ze?", een documentaire naar het gelijknamige boek van Peter Mertens.

Bekijk ook eens Reclaim & Reframe - Hoe de democratie herdenken? bij docwerkers op vimeo.

Op 21 april 2013, exact 46 jaar na de fascistische staatsgreep in Griekenland, werd op het internet  "Into the Fire - The Hidden Victims of Austerity in Greece" geregisseerd door Guy Smallman en Kate Mara uitgebracht. Hieronder vind je de Nederlands ondertitelde versie:

Meer informatie over deze film vind je in "Documentaire over het leven van de migranten en vluchtelingen in Athene" door Bruno Tersago, de Engelstalige versie van dit artikel en natuurlijk op de site van de documentaire.

ZIN TV is een vormingscentrum voor audiovisuele praktijk in het Brusselse. Er is slechts een kleine gedeelte van de site in het Nederlands, maar in het Frans is er heel wat te beleven. Zij produceerden o.a. Prospérité sous Terre, gerealiseerd door Ronnie Ramirez (2013) over een goudmijn in Burkina Faso. Raf Custers bespreekt deze film in Goudzoekers Burkina Faso kennen het werkwoord 'avoir' (DWM).

Lode Vanoost schreef op DeWereldMorgen een schitterende inleiding op de documentaire 'Four Horsemen', welke je gratis online kunt zien. Zie ook de Engelstalige versie van deze bladzijde hierover.

Roger Nollet is een Antwerps documentaire- en videomaker.  In 2010 brengt hij met Taxi Filippino het verhaal van een roadtrip door de Cordillera, een bergachtige streek in het noorden van de Filipijnen. Van in de zomerhoofdstad Baguio tot in de provincie Kalinga passeert de taxi langs sloppenwijken, scholen en mijnbouwbedrijven, bergdorpen en militaire kampen. Overal loert corruptie om de hoek. Onder het regime van president Gloria Macapagal Arroyo werden al meer dan duizend mensen het slachtoffer van politieke moorden. Honderden anderen verdwenen spoorloos:

Midden 2012 reist Roel met Bevrijde Wereld (nu solidargo) 2 weken lang doorheen de Filippijnse Cordillera voor de productie van een interessante,documentaire. Samen met de lokale Community Radio trekken ze langs afgelegen dorpen op zoek naar sterke, harde en hoopvolle boerenverhalen. Het resultaat van deze reis:

Over deze reis kan je meer lezen op mo.be, de site van MO*. Solidargo schreef een educatief dossier rond Radio Cordillera: Hoe ver reikt de stem van de Filipijnse boer?

Roel heeft samen met andere documentaire-makers, journalisten en fotografen het ‘Redhorse Reporters’ platform opgericht.

Andere documentaires van Roel Nollet zijn:
- Nathan - free as a bird: Nathan Verhelst is een man van 44 jaar uit Sint-Niklaas. Hij vroeg en verkreeg euthanasie na een aantal mislukte transgenderoperaties. Meer achtergrond in het radio 1 programma "Interne Keuken" onder de titel "Niet ongeneeslijk ziek en toch euthanasie", waar Roel zelf aan het woord is.
- Worthy of the Crown over Yemi Oduwale, een Vlaamse jongen met een Belgische moeder en Nigeriaanse vader. Zijn grootvader is een soort stamhoofd in Nigeria. Hij is zwaar ziek en wil dat Yemi hem opvolgt. Je kan meer over Yemi leren in deze aflevering van het radio 1 programma Interne keuken.

- Roel Nollet op vimeo
- Redhorse TV op vimeo
- Roel Nollet op facebook

Victoria Deluxe

Victoria Deluxe ken ik door hetgeen ze in de vorm van video publiceren op de site van DeWereldMorgen. Een eerste project (voor mij althans) was “Unheard Voices” waar allerlei Gentenaars werden geïnterviewd naar aanleiding van de (toen) komende gemeenteraadsverkiezing 2012.
Victoria Deluxe heeft ook enkele interessante interviews gefilmd in kader van een project van het samenwerkingsverband De Toekomstfabriek. Een overzicht van deze interviews vind je hier.
Het overzicht van DWM mist één interview. Het volledig overzicht staat hier op de site van De Toekomstfabriek.
In "Daklozen ook na Gentse lente straks weer in de kou" kun je volgende video bekijken:

Lees hierover ook "Recht op wonen". Waar zit het zogenaamde progressieve stadsbestuur van Gent?
Whoops, ik moet mijn retorische vraag over het stadsbestuur van Gent intrekken. Door de tussenkomst van burgemeester Termont en schepen Decruynaere zijn alle betrokken partijen op vrijdag 23 augustus tot een overeenkomst gekomen. Onder de vorm van een ‘bezetting ter bede’ mogen de Roma tot 30 juni 2014 in het klooster blijven wonen en zich daar domiciliëren (lees hierover Akkoord Gents klooster: eindelijk rust en stabiliteit voor Roma).
Maar daarna komt het wetsvoorstel van Karin Temmerman (SP.A). Hierover verscheen Voor sommige mensen is kraken een rechtmatige overlevingsstrategie! op 4 december 2013. Burgemeester Daniël Termont antwoordde op dit laatste artikel met Kraken of inbraak?

Projecten zoals Victoria DeLuxe en anderen, die aan sociaal-artistiek werk doen, dreigen momenteel in Vlaanderen alle subsidies te verliezen. Lees hierover meer in "Sociaal-Artistiek Werk: bedreigde kunstvorm' door Bart Van Malderen, sp.a-fractieleider in het Vlaams parlement en in "Projectsubsidies of de grillige beslissingen van de Cultuurminister" van Bart Caron (Vlaams volksvertegenwoordiger voor Groen en ondervoorzitter van de Cultuurcommissie).
Het zou spijtig zijn indien daardoor dergelijke initiatieven zouden moeten worden opgedoekt. Maar we leven nu éénmaal in een steeds rechtser wordende maatschappij. Laat ons daarom hopen en werken opdat deze verrechtsing snel omslaat in iets anders.

Op 29 maart 2013 stelde Victoria Deluxe haar documentaire ‘cRISEs UP’ voor. Wouter Elsen schreef hierover op DWM. Je kan natuurlijk ook de introductie op deze film op de site van Victoria Deluxe zelf lezen en bekijken. Meer fragmenten vind je op de YouTube en Vimeo kanalen van deze organisatie.

De Nieuwe Wandeling verwijst niet alleen naar de gevangenis van Gent. Het is ook de naam van het stuk dat Victoria Deluxe maakte in samenwerking met De Rode Antraciet. Naar aanleiding van het 150-jarig bestaan van de Gentse gevangenis werkten ze samen met 14 gevangenen aan een beklijvende voorstelling: een verslag van Ciska Hoet.

#15dec – Waarom staken wij? 2014: een stil verzet tegen de reguliere media die er maar niet in slaagt om de werkende klasse die staakt op een serene en authentieke manier aan het woord te laten. (videoreportages)

Actie tegen voedselverspilling in Gent door VictoriaDeluxe op YouTube.

Victoria Deluxe in DeWereldMorgen
De Toekomstfabriek in DeWereldMorgen
Victoria DeLuxe op facebook met o.a dit bezoek aan het stakingspiket van van Campina te Aalter op 7/10/2016: