Waxdolls - video clip verbannen van YouTube en andere video sites

Volgens YouTube en Vimeo is de videoclip ter gelegenheid van de nieuwe single 'Dingeling King' van de Gentse Waxdolls te pikant voor de surfende medemens. Na minder dan twee uur was de clips van deze sites al verwijderd wegens het schenden van hun "beleid op gebied van naaktheid en seksuele inhoud".

Bij Dailymotion is de gecensureerde versie van de clip verboden voor jongeren onder 18 jaar.

Op de site van Studio Brussel, onderdeel van de VRT, de Nederlandstalige publieke omroep hier in België kan iedereen rustig de ongecensureerde versie bekijken. Hieronder vind je deze versie.


 

Je kan deze clip natuurlijk ook bekijken op de site van de Waxdolls zelf. Wanneer komt er eens een serieus Europees alternatief voor YouTube of Facebook zodat we van hun bekakte censuur af zijn? Ik heb een tijdje een lijstje bijgehouden van wat Facebook allemaal censureerde. Het was indrukwekkend: van het familieblad Humo en Studio Brussel tot pagina's van een zelfhulpgroep voor vrouwen met borstkanker en een hulpgroep voor mensen die dakloos zijn.

Nog een voorbeeldje: in februari 2011 werd de Faceboook profielpagina van de Deense kunstenaar Frode Steinicke offline gehaald omdat hij het schilderij "L'origine du monde" van Gustave Courbet (1819-1877) op zijn pagina gezet had. Het gaat hier over een werk dat onderdeel is van het Frans nationaal erfgoed.

Enfin, in het artikeltje "De hypocriete censuur van Apple en Facebook" beschrijft Jozef Schildermans de situatie beter dan ik kan.

Voor wie ondertussen nieuwsgierig hoe de jongens van Waxdolls er in het echt uitzien hier nog een YouTube (!) filmpje waar ze live op Studio Brussel spelen:

 

Tags: