Welkom

Welkom op mijn webstek. Eerst even uitleggen waar de titel van deze site vandaan komt. “Radoveden is het Sloveense woord voor “nieuwsgierig”. Ik hoop dat deze term mijn persoonlijkheid een beetje omschrijft.. Ik weet graag hoe de zaken in elkaar steken, bvb. hoe talen werken. Zo hebben we het Sloveens, een Slavische taal met drie grammaticale getallen in plaats van twee (enkelvoud en meervoud) bij de meeste andere talen. Ik ben ook geïnteresseerd in wetenschap, geschiedenis, de wijze waarop mensen functioneren in verschillende culturen en omstandigheden, hoe de wereld verder evolueert… Te veel zaken om op te sommen.

In de loop van de jaren is het internet steeds een grotere rol in onze leven gaan spelen. Dit kwam op vele manieren tot uiting: het in bron van kennis en ontspanning, het maakt het leven gemakkelijker en aangenamer, het brengt de mensen dichter bij elkaar. Kortom, de wereld is ons dorp aan het worden (ten minste voor diegenen waarvoor het internet beschikbaar is). Dit gezegd zijnde, wil ik toch opmerken dat het internet (en bij gevolg de “echte” wereld) nog altijd verdeeld is in taaleilandjes. Ik heb zelfs de indruk dat het door de jaren zelfs moeilijker wordt om in contact te komen buiten mijn engels-en-nederlands wereldje. Ik hoor en lees veel over de internetcensuur in China, maar hoeveel van diegene die dit lezen hebben echte Chinezen tussen hun internetvrienden? Mensen die verschillende talen spreken gaan ook hoe langer hoe meer verschillende software gebruiken. Hier in België is Google de meeste gebruikte zoekmachine. Russische mensen gebruiken meestal Yandex. Eén van de redenen dat ik deze site gebouwd heb, is om een poging te doen deze taalbarrière te doorbreken. Ik geloof dat een netwerk van vrienden over verschillende landen en werelddelen deel kan uitmaken van de weg naar een betere wereld van morgen.

Binnenkort zal ik hier enkele artikelen publiceren met mijn gedachten over bepaalde dingen. Iedereen wordt dan vriendelijk uitgenodigd hier commentaar op te geven en zelfs zelf een artikel te schrijven.

Ik hoop in ieder geval dat deze site voor mij en voor anderen een aangename ervaring wordt.

Radoveden, 16 April, 2010