Mijn blog

Mijn "blog"-overzicht: interessante zaken die ik op het internet gevenden heb, mijn gedachten over sommige toestanden en zelfs enkele pogingen om een langer artikel te schrijven.

Wolfgang Streeck

Hoe komt het toch dat ik in mijn voorbije leven nooit (of toch nooit bewust) van Wolfgang Streeck gehoord heb? Wat een scherpe analist van de huidige wereldsituatie en de connectie politiek – economie.

Tags: 

Koen Calliauw (1942-2014)

Op 27 december 2014 werd Koen Calliauw, "oude rat in het vak van actievoeren en journalistiek", dood gevonden in zijn woning. Tijd voor een in memoriam van deze onvervangbare kracht progressieve energie.

Tags: 

Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken

Uit mijn “archief”: de “ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken”-debatten die in 2012 en 2013 plaatsvonden. Het is misschien nuttig deze debatten nog eens te bekijken in het kader van onze nieuwe “maak de armen armer”-regeringen hier in Vlaanderen. Het volgende schreef ik in de zomer van 2013:

Deze debatten passen een beetje in de traditie van de LinksRechts debatten die in 2011 en 2012 plaatsvonden. Deze nieuwe reeks debatten staan in het teken van de spanning tussen het publiek en het privé belang.

Tags: 

De grote mediagroepen in Vlaanderen

Het kluwen van de machtsverhoudingen van de media in Vlaanderen. Wie bepaalt welk nieuws goed is voor Vlaanderen? Ik beschrijf hier de situatie in augustus 2014 van dit snel evoluerend (en toch enigszins hetzelfde blijvende) landschap. Let wel op: het gaat hier wel degelijk om een kluwen, dat ik hier een beetje vereenvoudigd probeer weer te geven. Voor meer gedetailleerde gegevens verwijs ik graag naar de jaarverslagen op de site van de Vlaamse regulator voor de media. Op het ogenblik van dit schrijven vind je op deze site het uitgebreide rapport Mediaconcentratie 2013. Een toegankelijkere versie van deze tekst vind je hier. Alles samengevat op een plaatje kan je hier bekijken.

Tags: 

Jozef Coole

Zijn misdaad: hij had in 1907 een artikel gepubliceerd in Vooruit over de erbarmelijke arbeidsomstandigheden bij de textielfabriek De Kien in Kortrijk. De Kien legde klacht neer en Coole werd veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf.

Tags: 

Pagina's