Van openbare omroep tot piratenzender

Griekenland – Op dinsdag 11 juni 2013 werd door een wettelijk decreet, uitgevaardigd door de partij Nea Dimokratia van premier Samaras, zonder enige vorm van debat in het Griekse parlement, de openbare omroep RTE ontbonden en uit de ether genomen. Dit had ook zijn gevolg voor het Griekse Nationale Symfonie Orkest en het Nationale Radiokoor. Zij zijn nu ook zonder toekomst. Op vrijdag 14 juni speelden ze voor het laatst “officiëel” samen. Dit was uiteraard een emotionele gebeurtenis:

Vandaag, 17 juni keek ik bij toeval nog eens naar deze zender, die voorlopig nog enkel "illegaal' via het internet uitzendt en wat zag ik: ons orkest. Dit maal vanop een kiosk in plaats vanuit de studio. Natuurlijk kan ik het niet laten om deze zender hier nu ook te tonen. Live

Meer achtergrond en interessante links over de ontbinding van ERT vind je in het DWM artikel “Kan sluiting van ERT tot een Griekse regeringscrisis leiden?” door Bruno Tersago.

Update 26/10/2013: Over de verdere evolutie van de ERT verscheen er een interessant artikel door Kristof Verslype in DeWereldMorgen onder de titel "Griekse openbare omroep ERT onder zelfbeheer". Twee medewerkers van de ERT in zelfbeheer worden hierin geïnterviewd.

Tags: