Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken

Uit mijn “archief”: de “ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken”-debatten die in 2012 en 2013 plaatsvonden. Het is misschien nuttig deze debatten nog eens te bekijken in het kader van onze nieuwe “maak de armen armer”-regeringen hier in Vlaanderen. Het volgende schreef ik in de zomer van 2013:

Deze debatten passen een beetje in de traditie van de LinksRechts debatten die in 2011 en 2012 plaatsvonden. Deze nieuwe reeks debatten staan in het teken van de spanning tussen het publiek en het privé belang.

Op 3 december 2012 vond het eerste 'Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken'-debat plaats in Antwerpen. Het thema zijn onze grootbanken. Nu de door hen veroorzaakte crisis over heel Europa voelbaar is, dringt zich terecht de vraag op: is geld niet te belangrijk om aan bankiers over te laten?

Deelnemers zijn Pia Desmet (federaal secretaris van vakbond ABVV-BBTK), Koen Schoors (econoom, UGent & Itinera) en Bernhard Ardaen (ex-werknemer Dexia en auteur van het boek 'Tijdbom Dexia. De inside story').
Het gesprek werd gemodereerd door Dirk Barrez (DeWereldMorgen.be) en factchecker was Christophe Callewaert (DeWereldMorgen.be).

Opgelet - het eigenlijke debat begint op minuut 7 van de video, pas dan is de klank ook goed hoorbaar

Leonie Hogervorst vat dit belangrijk debat nog eens voor ons samen. Er volgen ook enige interessante commentaren hierop.

Op 14 januari 2013 vond het tweede debat plaats onder de titel "Wie zorgt voor ons als we oud worden?"
Deelnemers waren Wivina Demeester van VIGeZ (Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie) en oud-minister van Financiën, Begroting en Gezondheidsbeleid, Bart Bots CEO van Senior Living Group, een commerciële groep van rusthuizen, en Olivier Remy van de vakbond LBC- NVK.
Zoals gewoonlijk was Dirk Barrez moderator en nam Christophe Callewaert de factchecking voor zijn rekening.

Het derde debat op maandag 22 april 2013 had als thema ‘Van wie is de openbare ruimte?’
Hoe gaan we om met de publieke ruimte en hoe ver mag de privésector daar zich (niet) mee moeien?
Onder leiding van Dirk Barrez gingen Christoph Grafe (directeur Vlaams Architectuurinstituut), Manu Claeys (stRaten-generaal) en Hanneke Schreuders (Platform31) in gesprek.

De geluidskwaliteit van bovenstaande video laat nogal de wensen over.

Het vierde en laatste debat onder het thema "Het is mijn energie! Of toch niet?" vond op 27 mei 2013 plaats. We gaan in gesprek met Bart Martens, energiespecialist van SP.A, Tom De Meester, ook energiespecialist maar dan bij PVDA, en Griet Heyvaert.'Head of Public Affairs' bij Electrabel, nog altijd veruit het grootste energiebedrijf in dit land. Nic Balthazar, algemeen erkend strijder tegen onaanvaardbare klimaatopwarming, zal graag reflecteren.

Tags: