Koen Calliauw (1942-2014)

Op 27 december 2014 werd Koen Calliauw, "oude rat in het vak van actievoeren en journalistiek", dood gevonden in zijn woning. Tijd voor een in memoriam van deze onvervangbare kracht progressieve energie.

Ik ken de naam "Koen Calliauw" van de Rode Vaan, het blad van de KPB. In de jaren zeventig en tachtig speelde mijn tante me dat blad altijd door en de artikels van Koen waren goed geschreven en erg interessant. Als anarcho-kommunist werd hij zelfs hoofdredacteur van dat tijdschrift. Wie meer te weten wil komen over de Rode Vaan kan terecht bij de vele artikels over dit blad op de site "dagelijks iets degelijks" van Ronny De Schepper. Later was Koen actief op internet media zoals indymedia.be en DeWereldMorgen.be.

In 1994 richtte Koen mee het Daklozen Actie Komité op. Later verdedigde hij mensen, die vervolgd werden wegens lidmaatschap van het Animal Liberation Front. Zo werkte hij samen met Anja Hermans wat resulteerde in gemeenschappelijke artikels. Anja heeft ondertussen heel wat ervaring wat betreft onvriendelijke contacten met het gerecht. Koen verhaalt hierover in “Anja Hermans vrijgesproken van ‘beraamde dubbele moordaanslag’”. Misschien is dit een gelegenheid om ook de blog en de facebook pagina van Anja eens te bekijken.

In "Antwerpen - 't Klooster brandt. Overheid is pyromaan..." deelt Koen de verontwaardiging van Luc Janssens rond 't Klooster in de Ploegstraat, dat op 15 februari 2013 definitief dichtgetimmerd werd.

"Prostitutie - “C'est le métier, la rue, le trottoir,...” is één van de boeiende artikels van Koen, In verband met GAS-boetes zet hij terecht de puntjes op de i in 'Antwerpen: "Is dà von aa?"' en vooral in de daarna volgende discussie. Ik heb er wel plezier in hoe Koen op de kleine teentjes van de "nouveaux riches" trapt zoals in "'Badboot' Antwerpen - Provocatie van gewone mensen". Plezant te zien dat kritiek op de badboot blijkbaar meer "rel" veroorzaakt dan "UGent - Kweek(te) jij cannabis?".

Anja en Koen maakten ook "Broodje smeren tegen GAS" over het protest op 11 november 2010 op de Veemarkt in Mechelen en dit verslag over het GAS-proces in Antwerpen van 20 februari 2013. De uitspraak kwam op 19 maart: Geneeskunde voor het Volk en Occupy moeten geen GAS-boete betalen (door Keltoum Belorf).

Nog een artikel door Koen: De "facteur" als sociaal assistent op Indymedia Antwerpen.


Uit DeWereldMorgen: Monsanto en protest van Antwerp supporters

Op 25 mei 2013 was het bedoeling dat er 2 miljoen mensen wereldwijd op straat zouden komen tegen de op hol geslagen grootmacht Monsanto. Lees hier meer over het waarom van deze actie.

Deze acties verliepen overal op de wereld vreedzaam. Antwerpen stak wel schril tegen de andere steden af omdat de politie blijkbaar opdracht had gekregen aan het einde van de betoging de mensen in te sluiten en te arresteren. De 80 arrestanten kunnen een GAS-boete in hun bus verwachten.

Lees hier meer over terwijl je de fotoreportage "Monsanto-betogers verGASt op boetes" van Walter Van den Eynde bekijkt.

Lieven Wellens schreef hierover een Open brief aan de burgemeester van A.

Het artikel "Monsanto - Tachtig arrestaties in Antwerpen" van Koen Calliauw bevat twee links met filmpjes over deze actie. Omdat beelden dikwijls meer zeggen dan woorden, wil ik deze hier even tonen:

Wandeling

Omsingeling

In de commentaarsectie legt Koen het verband tussen de reactie van de politie op deze actie en die op de actie van ontevreden Antwerp-supporters twee dagen later. De manier waarop hij dit doet, is ronduit schitterend.

De Antwerp actie noopt Lieven Wellens trouwens tot een Tweede open brief aan de burgemeester van A (na gemeenteraad).

Raymond Clement maakt het fotoverslag "Antwerps voetbaldossier is brandend actueel" over de Antwerp-actie. Omdat ook een video hierover niet kan ontbreken heb ik het volgende van YouTube geplukt:

Els Deheusch verbindt ook het een met het ander in Shame on you, mijnheer De Wever, shame on you!. In de discussie volgend op dit bericht vind je een link naar een bericht op apache.be. Ik was zo geschokt door dit bericht dat ik het hier wil herhalen: "In een voorstel tot begrotingswijziging dat in juni op de gemeenteraad komt, trekt het Antwerpse schepencollege de gebudgetteerde inkomsten uit GAS-boetes op van de eerder voorziene 1.050.000 euro naar 1.250.000 euro. .. Het college onder leiding van Bart De Wever verwacht, alle verhoudingen in acht genomen, veel hogere inkomsten uit GAS-boetes dan bijvoorbeeld Gent waar voor dit jaar 100.000 euro werd begroot."

In Brussel werd er ook actie gevoerd tegen Monsanto. In tegenstelling tot Antwerpen gedroeg de politie zich daar normaal.

In memoriam Koen Calliauw (Centrum voor Documentatie & Reëvaluatie)
In memoriam Koen calliauw op de site van Ronny De Schepper
In memoriam op DeWereldMorgen

Een ander voorbeeld van hoe Koen de puntjes op de i kon zetten, kan je lezen in mijn blogbericht "Bange, blanke man Bart De Wever heeft schrik van... dansende vrouwen".

Facebook pagina naar aanleiding van de huldiging van Koen in de zaal Roma op 10/01/2015.

Rebel Koen Calliauw overleden (Gazet Van Antwerpen 31/12/2014)

Tags: