Recente artikels in Dewereldmorgen.be

Getuigenis van een starter in het onderwijs

Overvolle klassen. Extreem hoge werklast. Grotere zorgvragen bij leerlingen. Als startende leerkracht in de derde graad secundair onderwijs voel ik het allemaal. Elk jaar verwacht ik dat de werkdruk zal dalen. Ik geef ondertussen mijn derde jaar les.

Festival DOCVILLE 2019: Documentaires voor het hoofd en het hart

Voor de vijftiende keer wordt in Leuven DOCVILLE georganiseerd, een festival gewijd aan documentaire film dat nadrukkelijk focust op nationale en internationale auteurscinema. Van 27 maart tot 4 april krijgen bezoekers karaktervolle films te zien die zowel het...

Strijd tegen islamofobie moet meer aandacht krijgen

Een Australische islamofobe rechtsextremist maakte een einde aan 50 mensenlevens in twee Moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch. Een gruwelijke massamoord gemotiveerd door vooroordelen en blinde haat.

Het loonakkoord (IPA) hangt aan een zijden draadje

Begin volgende week weten we of de achterban van de vakbonden zich achter het ontwerploonakkoord schaart. De Algemene centrale van het ABVV stemde deze week al tegen. ACV Metea stemde voor, maar voegde er meteen een aantal strenge voorwaarden aan toe.

Onderwijs staakt vandaag. Waarom? Daarom!

Onderwijs staakt vandaag in alle sectoren. “Waarom? Daarom! Zelfs een kind weet wat onderwijs nodig heeft.” Het onderwijs vraagt na 26 mei sterke investeringsregeringen, geen besparingsregeringen zoals de twee afgelopen legislaturen. De stakingscijfers bewijze...

Beste ouders, dit is waarom leerkrachten staken

Vandaag is de kans groot dat uw kind voor een gesloten schoolpoort zal staan. De leerkrachten leggen namelijk massaal het werk neer. Dat is zeer ongewoon, want onderwijsmensen grijpen niet snel naar het stakingswapen.

Grote stakingsbereidheid in onderwijs: de emmer is vol

Woensdag zal er in veel klassen geen leerkracht te vinden zijn. De stakingsbereidheid ligt volgens de vakbonden hoog. Vooral in het basisonderwijs lijkt de emmer vol. Met de staking hopen de vakbonden te wegen op de volgende regering.

“Gewoon niks doen”: liberale partijen willen klimaatwet torpederen

Open VLD en MR hebben vanochtend in de kamercommissie de hoop op een klimaatwet getorpedeerd. De liberale partijen hebben zich formeel gekant tegen een herziening van grondwetsartikel 7bis om een speciale klimaatwet mogelijk te maken. ‘Welkom in het land van d...

The Times plaatst pro-Corbyn brief Brits-Joodse overlevers Holocaust

Een week nadat de Britse krant Guardian een lezersbrief weigert van 200 Brits-Joodse vrouwen die Labour-voorzitter Jeremy Corbyn verdedigen tegen beschuldigingen van antisemitisme publiceert de Times wel een gelijkaardige brief van 20 Holocaust-overlevers.

'Vooroordelen over leerkrachten zijn niet onschuldig'

Lode Vanoost schreef een boek over mensen die in de openbare diensten werken. Hij reisde het land rond (met de trein) en interviewde tientallen mensen. Dit is een deel van het hoofdstuk over het onderwijs.

Europa schrapt palmolie uit diesel

Palmolie vormt geen duurzaam alternatie voor fossiele brandstofen. Dat heeft de Europese Commissie beslist. Het huidige gebruik in diesel zal afgebouwd worden vanaf 2023.

Tabaksindustrie richt pijlen op Aziatische vrouwen 

De tabaksindustrie zoekt nieuwe markten en richt zijn pijlen op vrouwen en meisjes in Azië. Regeringen moeten zich daartegen te weer stellen, schrijven Wendell Balderas en Mary Assunta van de Southeast Asia Tobacco Control Alliance (Seatca).

Edouard Louis: "Macron, het echte geweld komt van je regering"

Frans auteur Edouard Louis weerlegt de beschuldigingen van geweldpleging door de gele hesjes. “Een vernielde auto, dat kan je herstellen. De kapotte rug van een arbeider niet. 't Echte geweld is de fysieke impact van het antisociaal beleid van Macron."

Страницы