Rop Gonggrijp, wikileaks en de Amerikanen in Irak

Rop Gonggrijp is in Nederland vooral gekend omwille van zijn verleden als computer- en internetspecialist. Zo was hij medeoprichter van XS4ALL, voor zover ik weet, de eerste succesvolle internet provider van Nederland. Tevens is hij sinds jaar en dag voorvechter van de privacy- en burgerrechten, vooral op digitaal vlak. In januari 2011 kwam hij in het nieuws omdat de Amerikaanse autoriteiten zijn Twitter-gegevens opvroegen in connectie met hun heksenjacht op Wikileaks. De reden hiervoor was dat hij in april 2010 meewerkte aan het vrijgegeven van de video "Collateral Damage". Deze schokkende video toont de praktijk van de Amerikaanse troepen in Bagdad op een zomerdag in 2007.  Hier geef ik deze video mee:

Achtergrond bij al deze gebeurtenissen wordt gegeven door Rop Gonggrijp zelf in het Nederlandse televisie programma ""Pauw en Witteman" van 10 januari 2011:

Ondertussen heeft Rop beroep aangetekend tegen het opvragen van de Twitter-gegevens door de Amerikaanse autoriteiten. Zie hierover ook  rop.gonggri.jp, de persoonlijke blog van Rop Gonggrijp (in het Engels). Zoek binnen deze blog op "wikileaks" om de relevante artikels te vinden.

Je kan ook meer over hem lezen op o.a. wikipedia.

Een laatste link: Europarlement wil opheldering over opvragen Twitter-gegevens op tweakers.net

Tags: 

Комментарии